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Paragraph or Plan 
reference 

Question 

Para 59 Is the submitter really attempting to define constraints, 
or is this a case of the submitter is suggesting some 
examples of constraints to be included so as to assist 
with interpretation of what might validly be considered 
constraints? 
 
I can see two approaches to interpreting this. I agree that 
these are types of constraints, as put forward by the 
submitter, but if written as an explicit list of constraints, 
then this may become more official than intended by the 
submitter.   
 
Or, the submitter intended this to be a list of exceptions.  
 
I prefer that the concept of constraint is left as general as 
possible, noting that it may not be possible to anticipate all 
future constraints in advance.  
 
 
 

Para 68 As per our question to Mr Mclennan (his para 79 for RESZ 
and LLRZ): The advice note reads as if it applies only to 
permanently relocated buildings, i.e. not to ‘regular’ 
buildings.  
 
Would it be clearer by addition of the word ‘also’? “This 
rule also applies to permanently relocated buildings.”  
 
Please review this recommendation in light of 
recommendations made by other Zone chapter authors 
in respect to the same submission point(s). 
 



I agree that “also” improves the clarity of the wording. This is 
the same position as Mr McLennan.  
 
I am of the opinion that the advice note improves the clarity 
of the plan, but not all report authors agree on this. I believe 
that the PDP should be consistent on this, and that if an 
advice note is to be inserted, it should be across the plan. 
Similarly, if no advice note is inserted, then this should also 
be across the plan.  
 
 
 
 

Para 79 & 80 As per our question to Mr Mclennan (his para 382):  
 
Is it really necessary to have a permitted activity rule for 
“gardening, cultivation and disturbance of land for fence 
posts”?  
 
If these activities are excluded from the definition of 
earthworks, it would mean they are not managed by the 
Earthworks Chapter.  
 
However, it is not clear why such benign activities would 
automatically be subject to the ‘catch all rule’ and 
therefore be discretionary activities. Would it not be a 
case of de minimis or negligible effects and therefore 
they are simply not controlled in a District Plan? 
 
 
This is to provide certainty, as not every plan-user is inclined 
to read exceptions to definitions.  

Para 115 As per our question to Mr Mclennan (his para 396): “… 
how will the deletion of all hours of operation restrictions 
for schools (educational facilities) be consistent with 
maintaining the amenity of a residential neighbourhood – 
is there an evidential basis that you are relying on for this 
recommendation, and is it appropriate to rely entirely on 
noise standards to control all coming and going, and 
activities on a site, after hours? 
 
This applies to the smaller educational facilities, with GFAs 
under 200m2. As with Mr McLennan, I consider that NOISE-



R19 provides an appropriate set of considerations for these 
smaller activities.  
 

Para 191 Other reporting officers have recommended a 4m 
setback applies in respect to the rail corridor. Please 
explain why you consider a 5m setback should apply to 
the MRZ, compared to 4m in other zones. 
 
Other chapters set a “minimum of 4m from any site 
boundary with the rail corridor”.  
 
Kiwirail requested a 5m setback in respect of residential 
zones, however, other authors have not recommended this, 
keeping it at 4m, which Kiwirail appear to accept (in their 
evidence for hearing stream 7A and 7B).  
 
In the context of the MRZ, i am conscious that given the 
greater site density, there are more people affected by noise 
and vibration from the rail corridor, as well as a greater 
likelihood of development occurring right up to the setback 
limit. In the less dense zones, developments are less likely 
to be pushed right to the setback boundary.  
 

Para 210 Please consider that part of the Waimakariri DC 
submission point which requests that “pedestrian or 
cycle facilities” be included in clause 1. 
 
I did not include this relief as it is already included within the 
clause as follows “or within 2m of a site boundary with a 
public reserve, walkway or cycleway shall be” 
 

  
 


